warmtepomp

2

Warmtepomp combi en hybridewarmtepomp

Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Ze zijn een duurzaam alternatief voor een cv-ketel op gas. De overheid geeft subsidie op het kopen van een warmtepomp en heeft de belasting op elektriciteit verlaagd.

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Een warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomgebruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je veel minder (of geen) gas gebruikt. Je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met bijna de helft als je een hybride warmtepomp neemt, en nog meer als je stroom van de zon of de wind komt. In Nederland (2016) hebben zo’n 150.000 huizen een warmtepomp, en dit aantal groeit.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor al je verwarming en warm water. Een hybride warmtepomp heeft er een hr-ketel op gas bij, die bijspringt voor verwarming op koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kun je ook combineren met je huidige verwarmingsketel. Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water.

Copyright © 2013 PLM B.V.